От септември основната лихва на ЕЦБ беше 0,05 на сто.

Лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, става минус 0,40 процента спрямо въведените през декември -0,30 на сто, обяви говорителка на банката, цитирана от АФП и БТА.

Маргиналната лихва по кредитите, прилагана по отношение на овърнайт заемите, които банките взимат от ЕЦБ, спада до 0,25 на сто спрямо 0,3 процента, уточнява Ройтерс.

В края на заседанието си ЕЦБ съобщи също, че увеличава програмата си за изкупуване на облигации до 80 милиарда евро спрямо 60 милиарда евро досега.
Програмата е известна още като "Голямата бъзука".

Банката прибави корпоративни облигации към активите, които може да купува, което разширява евентуалния обхват на програмата за изкупуване на активи.

През юни ЕЦБ ще предостави нов дългосрочен гигантски заем за банките.

ЕЦБ предприе неочаквано агресивните стъпки с намерението да повиши инфлацията и да съживи икономическия растеж в еврозоната.

Решенията на банката в голяма степен надхвърлиха очакванията на анализаторите, което показва, че финансовата институция е решена да окаже въздействие и да избегне разочарованието на пазарите, както се случи на заседанието на 3 декември, когато обявените мерки бяха възприети като недостатъчни.

Фондовите пазари скочиха днес след обявените решения.

ЕЦБ обяви и дългосрочни евтини заеми с падеж до четири години в подкрепа на банките.
По-голямото кредитиране ще насърчи растежа и ще вдигне инфлацията от сегашното обезпокоително равнище, което е минус 0,2 процента.

ЕЦБ понижи днес прогнозите си за растежа в еврозоната за 2016 година до 1,4 на сто спрямо обявените през декември 1,7 процента и до 1,7 на сто вместо 1,9 на сто за 2017 година, съобщи Марио Драги.

Банката преразгледа към понижение и очакванията си за инфлацията - до 0,1 на сто за тази година вместо 1 процент и до 1,3 на сто вместо 1,6 на сто за догодина.

Драги отбеляза, че цените ще останат под препоръчителния праг от 2 на сто поне до 2018 година, тъй като евтината енергия се отразява на стойността на другите стоки и услуги, предаде Ройтерс. За 2018 година ЕЦБ прогнозира растеж от 1,8 на сто и инфлация от 1,6 на сто.